Over Sulawesi

Het midden van Indonesië

Reizen door Sulawesi is een uitdaging; er zijn nauwelijks faciliteiten voor toeristen en wie deze afgelegen gebieden wil verkennen moet beschikken over veel geduld, een avontuurlijke instelling en een wat flexibel reisschema. Maar voor diegene die de uitdaging aangaan en dit eiland zullen bezoeken zullen versteld staan van het hoeveelheid moois dat hun op staat te wachten en dat te ontdekken is.

Sulawesi ligt in het midden van Indonesië. Het is het op drie na grootste eiland van Indonesië en één van de grootste eilanden in de wereld. Sulawesi telt ongeveer 17,5 miljoen inwoners en dit vreemd gevormde eiland, dat vroeger bekend was als Celebes, heeft zijn unieke vorm te danken aan botsingen tussen tektonische platen waardoor er een uniek en afwisselend landschap is ontstaan. Tussen deze berglandschappen en unieke topografie hebben verscheidene etnische volkeren zich geïsoleerd kunnen ontwikkelen tot unieke culturen.

puur sulawesi

Deze variatie van etnische bevolkingen, elk met een uitzonderlijke en trotse cultuur bewonen dit eiland nog tot op de dag van vandaag. Van de hooglanders uit Tana Toraja in het zuiden, die een cultuur hebben met unieke begrafenisceremonies en prachtige architectuur, tot de Minahasa bevolking in het noorden met hun uitgebreide (en pittige) culinaire tradities van vis en vlees tot aan gegrilde vleermuizen en slangen, en de aan de kust wonende Buginesen met hun rijke scheepsbouwgeschiedenis en de beroemde Bajo, zeenomaden die op en naast het water leven, kort gezegd is dit eiland dus uitermate rijk aan cultuur. Ondanks de culturele verschillen hebben deze volkeren één ding gemeen en dat is een hoge mate van gastvrijheid. Waar je ook komt, bezoekers worden met open armen verwelkomt.

Reisbureau Puur Sulawesi Reizen

Tegenwoordig is het merendeel van de bevolking in Sulawesi islamitisch, maar Christenen vormen een grote meerderheid in sommige plaatsen zoals in Noord-Sulawesi en in de Tana Toraja provincie. Alhoewel de meeste mensen zich identificeren als moslim of christen, beoefenen zij nog vaak lokale animistische tradities en wordt er nog in vele animistische goden gelooft. Het is niet ongebruikelijk voor christenen om etenswaar, drank of bloemen aan de lokale goden, godinnen en geesten te offeren.

De hoofdstad van Sulawesi is Makassar en is gelegen in het zuiden van het eiland en is tevens de grootste stad in Oost-Indonesië. Dit is een echte oude havenstad en daarnaast ook het zakelijke en bestuurlijke centrum van het eiland. De stad kreeg in de tijd van President Soeharto in 1971 de naam Ujung Pandang, maar in 1999 werd de historische stadsnaam Makassar hersteld. Onder de bezienswaardigheden in de stad vallen het oude Fort Rotterdam, een veste uit het VOC-tijdperk, en de oude haven. Het is het ook waard om rond zonsondergang een wandeling op de boulevard te maken. Dit is een bekende plek waar lokale mensen elkaar ontmoeten en waar vele kraampjes allerlei lekkernijen verkopen. Hier proef, ruik en ervaar je het echte Makassar.

Een rijke geschiedenis

Sulawesi heeft ook een zeer rijke geschiedenis. Via het analyseren van grottekeningen, verschillende gebruiksvoorwerpen en andere archeologische vondsten wordt er nu verondersteld dat dit eiland sinds 30,000 tot 50,000 jaar voor Christus al bewoond werd door groepen mensen. Er zijn in enkele gebieden ook eeuwenoude megalieten te zien. Deze prehistorische monumenten zijn raadselachtig mooi en mysterieus. De eerste Europeanen die Celebes bezochten waren de Portugezen in 1525 die vanuit de Molukken kwamen op zoek naar goud. De Nederlanders arriveerden in het begin van de 17de eeuw in 1605 en de Engelsen kwamen niet veel later. Na vele conflicten werd in 1905 het hele eiland onderdeel van Nederlands-Indië. Dit duurde tot aan de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk, na de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, werd Sulawesi opgenomen in de Indonesische Republiek.

Alfred Russel Wallace Puur Sulawesi Indonesie

Alfred Russel Wallace

De beroemde naturalist en bioloog Alfred Russel Wallace bezocht dit gebied in de 19de eeuw en deed hier onderzoek en schreef er boeken over, waaronder de in 1869 gepubliceerde The Malay Archipelago (aanrader). Hij gaf deze regio de naam Wallacea, een grensgebied tussen de Azië en Australië. Wallace vond hier planten en dieren die nergens anders op de wereld te vinden zijn. Sulawesi is bijvoorbeeld het enige Aziatische eiland waar buideldieren voorkomen, wat oorspronkelijk typische Australiasche diersoorten zijn. Deze ontdekkingen fascinerende hem enorm en hij heeft hier dan ook een lange tijd doorgemaakt.

Sulawesi’s ruige binnenlanden zijn vulkanisch en bergachtig en veelal bedekt met groene en weelderige tropische regenwouden waar bijzondere en zeldzame dieren te vinden zijn. Veel bergen huizen op de slopen prachtige rijstterrassen en koffieplantages. Grote delen van Midden-Sulawesi behoren tot de dunst bevolkte delen van heel Indonesië waar veel ongerepte stukken natuur te vinden zijn. Langs de kusten zijn vele witte zandstranden en kleurrijke koraalriffen te vinden en het noordelijke deel van Sulawei, dat bijna de Filipijnen aanraakt, is onderdeel van de befaamde Koraal Driehoek, een maritieme regio met ontelbaar veel verscheidenheid in zeeleven (en koraal). Voor duikers en snorkelaars is er bij dit eiland ook genoeg moois te bewonderen.

In Sulawesi vallen al deze factoren samen. Het afwisselende landschap, de mensen, de culturen, en de natuur maken dit eiland kleurrijk en fascinerend voor elke bezoeker. Een eiland waardig om ontdekt en gezien te worden en voor iedereen iets te bieden heeft.

Ons kantoor

Neem contact op

Reisbureau Puur Sulawesi Reizen

Puur Sulawesi biedt de helpende hand met zowel Nederlandstalig, Engelstalig als Indonesischtalige teamleden.

Ons kantoor bevindt zich hartje in Sulawesi. Lees meer over ons hier.

Telefoonnummer
+62 123 456 7890

WhatsApp
+62 123 456 7890

Skype
skype.naam

Email
email.adres@email.com