Trip Title 5 Dagen Zuid-Sulawesi

Landkaart

Trip Title 5 Dagen Zuid-Sulawesi

map
16 dagen

Dit is de reis om alle hoogtepunten van Zuid-Sulawesi te beleven! Eindeloze sawah’s, witte zandstranden, lokale dorpen met vriendelijke mensen, kleurrijke koraalriffen en uiteraard de befaamde Toraja cultuur.

bali bali bali bali malino malino bami bami bami nasi nasi nasi brood brood brood

makassar sulawesi

Je begint in de havenstad Makassar dat vanwege haar centrale ligging al eeuwenlang de rol van poort tot de oostelijke eilanden van Indonesië vervult. Sinds kort is de centrale ligging gesymboliseerd in de vorm van een landaanwinning gevormd als een Garuda, het nationale symbool van Indonesië, net voor de kust van Makassar.

Je verblijft in het bergoord Malino dat door het koele klimaat en de ligging redelijk dichtbij Makassar, een geliefd recreatieoord was voor de Nederlanders. Wandel of fiets door dit exceptionele natuurgebied van rijstvelden, watervallen, bergen en bossen of geniet van het fenomenale uitzicht bij het zwembad, of als het wat kouder is, in de jacuzzi!

Na de bergen rijd je door naar de zuidkust en verblijf je in het strandplaatsje Bira. Bij een eilandje voor de kust liggen de mooiste koralen, in het achterland vind je zwarte makaken en voor je verblijf ligt een wit zacht zandstrand. In Bira worden ook de Buginese schoeners, de pinisi, gebouwd op traditionele wijze: een interessant bezoek voordat je doorrijdt naar Sengkang.

Het plaatsje Sengkang ligt aan het Tempemeer dat bekend staat om de drijvende huizen. Hier wonen vissers die zo met hun werk meevaren. Het meer kan in de regenmaanden erg groot zijn en wordt weer kleiner in het droge seizoen. Je maakt een vaartochtje over het meer, maar het kan zo zijn dat de huizen te ver weg liggen om te bezoeken of niet meer drijven, maar vaststaan. Er zijn ook veel vogels te vinden bij het meer, het is dus het leukst om de vaartocht in de namiddag of in de vroege ochtend te doen.

Via een fantastische bergrit kom je aan in Toraja. Een poort in Toraja stijl verleent toegang tot het gebied dat beroemd is om hun magnifieke architectuur, de uitbundige begrafenisceremonien en de groene sawah’s die in terrassen tegen de berghellingen liggen. Toraja is hierdoor een uniek gebied dat bij een bezoek aan Sulawesi niet overgeslagen mag worden! Het natuurschoon leent zich uitstekend uit voor langere trekkingen waarbij indrukwekkende uitzichten gegarandeerd zijn.

Van Dag tot Dag

Scroll naar beneden voor het complete overzicht

Dag 1: Aankomst Makassar, transfer naar hotel.
Bij aankomst op de luchthaven van Makassar word je door je chauffeur opgewacht en in circa 30-45 minuten naar je hotel in het centrum van de stad gereden. Als er voldoende tijd is kun je onderweg nog een stop maken bij de oude haven (je betaalt hier een kleine entree).

Dag 2: Makassar, optionele excursie. (B)
Dit is een dag om een leuke excursie te doen:

Culinaire trip Makassar. (L)
Je bezoekt samen met een lokale gids per becak, taxi of openbaar vervoer twee markten in Makassar waar je de inkopen zal doen die je nodig hebt voor de kookcursus. Hierna vaar je met een bootje naar een typisch Buginees dorp waar een kookles plaatsvindt in een traditionele keuken in een lokaal Buginees huis. Het is een uniek dorp dat weliswaar midden in de stad Makassar is gelegen maar omringd wordt door rijstvelden, visvijvers en groene tuinen. Het lijkt alsof je je waant op het platteland! In dit dorp tref je merendeels de beroemde traditionele Buginese huizen op palen aan. Als je geen zin hebt om mee te koken kun je je uiteraard te goed doen aan de lekkere hapjes en gerechten.

Barombong fiets trip. (L)
Je verlaat in de ochtend je hotel en rijdt in ca. 45 minuten naar het beginpunt van de fietstocht. Je fietst langs dorpjes en rijstvelden, je steekt een rivier over met een pond, je drinkt koffie of thee bij mensen thuis, en krijgt een lekkere Buginese lunch in een ander lokaal huis geserveerd. Je fietst ongeveer 20 kilometer over grotendeels vlakke wegen, die hier en daar niet geasfalteerd zijn. Je stopt regelmatig om te kijken bij huizen of om een praatje te maken met de lokale bevolking. Door de vele stops ben je pas in de namiddag terug bij je hotel. Houd er rekening mee dat het warm kan zijn en zorg ervoor dat je enigszins bedekkende kleding draagt vanwege het feit dat je langs islamitische dorpjes fietst (daarnaast beschermt dit ook goed tegen de zon).

Maros trip. (L)
In de vroege ochtend verlaat je de stad en rijd je door naar het startpunt van de Maros trip. Je wandelt via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische tekeningen. Onderweg bezoek je een lokale familie waar je lekkere snacks krijgt voorgeschoteld. Daarna vaar je met de kano door een prachtig en uniek landschap van kalksteenrotsen terug naar de auto.

Bulusaraung trip. (L)
Een prachtige maar lange dag! Je fietst over smalle weggetjes, wandelt door smalle rotskloven en rijstvelden, en je vaart met een kano door een kalksteen landschap (je peddelt zelf of je laat je peddelen). Onderweg lunch je bij een lokale familie thuis en tegen het einde van de tocht drink je bij een andere familie koffie of thee. De totale duur van de excursie (zonder de auto transfers maar inclusief de rustpunten) is ongeveer 6-7 uur. Dit is een zeer unieke manier om de verschillende landschappen in en rond het Bulusaraung park mee te maken en te beleven. Hoewel de trip niet bijzonder moeilijk is, zitten er wel hier en daar wat pittige gedeeltes in. Na de trip word je terug naar Makassar gereden, wat een rit is van ca. 1-1,5 uur. Deze tocht neemt een volle dag in beslag en je zult pas in de late namiddag of in de vroege avond weer in Makassar arriveren.

Dag 3: Maros trip; transfer naar Malino. (B, L)
Vanaf Makassar rijd je in ongeveer een uur naar het startpunt van de Maros trip. Je wandelt via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische tekeningen. Onderweg bezoek je een lokale familie waar je een lunch krijgt voorgeschoteld. Daarna vaar je met de kano door een prachtig en uniek landschap van kalksteenrotsen terug naar de auto om door te rijden naar Malino. Malino ligt op ca. 80 km en ca. 2,5-3 uur rijden van Makassar op een hoogte van 1100 meter. Het is een vruchtbaar gebied met één van Sulawesi’s mooiste rijstvelden in de buurt. Je slaap hier op een uniek plekje en comfortabel in een bungalow tussen de rijstvelden.

Dag 4: Malino fiets- of wandeltocht. (B)
Het is mogelijk om een fietstocht of korte of lange wandeling te boeken in deze omgeving.

Dag 5: Transfer naar Bira. (B)
Een rit van bijna 6 uur. Je passeert de mooiste rijstvelden en in de buurt van Bira bezoek je een traditionele pinisi scheepsbouw. Voordat je Bira inrijdt betaal je Rp. 40.000 per persoon aan toegangsgeld.

Dag 6: Bira, vrije dag of snorkeltrip. (B)
Vrije dag om naar wens in te delen. Eén mogelijkheid is om er met een bootje op uit te gaan. Het beste koraal ligt bij voor de kust van een eilandje. Je kunt lunchen op het eiland bij een lokale warung (niet inclusief). Er vaart geen gids mee maar de bemanning kan je naar de beste snorkelplekken brengen. Snorkeluitrusting is niet inclusief en kan ter plekke worden gehuurd. De chauffeur en auto staan ter beschikking voor korte afstanden.

Dag 7: Transfer naar Sengkang. (B)
Je verlaat in de ochtend het plaatsje Bira en volgt een zeer fraai smalle kustweg waar je overal vissershuizen, ruige kusten en witte zandstranden zal zien. Je arriveert in de namiddag in plaatsje Sengkang.

Dag 8: Tempemeer excursie; transfer naar Tana Toraja. (B)
In de ochtend maak je met je gids een excursie naar het Tempemeer. Je ziet vissers, vele vogels en je bezoekt één van de drijvende huizen. Bij laag water kan het zijn dat deze huizen vast liggen en bij hoog water is het mogelijk dat ze te ver weg liggen om ze te bezoeken. De tocht duurt ca. 2-3 uur. Aansluitend bezoek je met de auto nog enkele dorpjes waar zijde verwerkt wordt tot felgekleurde doeken. Hierna neemt de gids afscheid en rijd je verder samen met je chauffeur naar Tana Toraja, nog een rit van 3-4 uur.

Dag 9: Tana Toraja en omgeving met auto en te voet. (B)
Samen met je gids en chauffeur verken je de verschillende gebieden in Toraja. Overleg met je gids waar je naar toe wilt, het programma is flexibel en kan worden aangepast bij mogelijke ceremonies of marktdagen. Bij elke bezienswaardigheid (ook op sommige markten) betaal je een entree van ongeveer Rp 30.000 per persoon. Bij ceremonies wordt van je verwacht dat je een geschenk in de vorm van sigaretten, suiker of dergelijke meeneemt. De gids kan je hierbij helpen.

Dag 10: Tana Toraja, eerste dag trekking. (B, L, D)
In de ochtend begin je met een langere wandeling en kom je langs dorpjes en rijstvelden, er gaat een picknicklunch mee die je onderweg op een mooi punt eet. Je kunt de lengte en zwaarte van de wandeling enigszins aanpassen, maar houd er rekening mee dat Tana Toraja een bergachtig gebied is en je zult dus altijd wel wat hoogteverschillen hebben.

Overnachting lokaal huis
Die avond overnacht je in een klein dorpje in een plaatselijk huis. Soms heeft het dorpje elektriciteit, maar zeker niet altijd en als ze dit wel hebben is het nog niet zeker dat deze in de avond werkt. Jezelf wassen doe je bij de rivier of in een kamar mandi (badkamer) als deze er is. ’s Avonds wordt er voor je gekookt, en voor de lunch wordt er telkens een lunchpakket meegenomen.

Dag 11: Tana Toraja, laatste dag trekking en optioneel raften. (B, L)
In de ochtend loop je nog ongeveer 3 tot 4 uur. De trekking eindigt vlakbij het startpunt van een avontuurlijke rafting tocht. Je kan ervoor kiezen om alvorens je naar de stad wordt gereden, deze tocht te doen. Je bevindt je ca. 2,5 uur op de rivier en rijdt na afloop weer terug naar Rantepao. Tijdens de tocht vaar je langs prachtige landschappen en je ziet vaak zonnende waterleguanen langs de rivieroevers.

Dag 12: Terug naar Makassar. (B, L)
De rit naar Makassar neemt ca. 8-9 uur in beslag. Onderweg stop je bij een kleine kaasfabriek in Enrekang. Dit deel van Sulawesi staat bekend om hun dangke kaas die wordt geproduceerd van buffel- en koemelk.

De lunch, bestaande uit enkele dangke gerechten, wordt geserveerd in een lokaal huis. Je arriveert pas aan het begin van de avond in Makassar.

Dag 13: Makassar, transfer vliegveld. (B)
Afhankelijk van de tijd van je vlucht wordt je naar de luchthaven van Makassar gereden.

Deze reis laat zien wat er mogelijk is in een bepaalde periode Zuid Sulawesi en dient als inspiratie. Geef je reiswensen aan ons door en wij stellen een persoonlijke op maat gemaakte reis voor.

Tips

• Heb je iets meer tijd? Rijd na Toraja door naar midden Sulawesi om op zoek te gaan naar de megalieten in de Bada Vallei.
• Deze reis kan worden ingekort als je wat dagen tekort komt.
• De meeste ceremonies in Toraja worden in het begin van de week gehouden, deze reis kan dan ook worden omgedraaid indien dat beter uitkomt.

Hoogtepunten

– Verblijf tussen de rijstvelden van Malino
– Stranddagen Bira
– Vaartocht over het Tempemeer
– Tweedaagse trekking Toraja

Puur Sulawesi reisbureau

Hotels

Budget:
– Makassar: Fave
– Malino: Rumah Tengah Sawah
– Bira: BaraCoco
– Sengkang: BBC
– Toraja: Rosalina of Indra Toraja

Comfortabel:
– Makassar: Aston
– Malino: Rumah Tengah Sawah
– Bira: Bara Beach
– Sengkang: BBC
– Toraja: Luta of Misiliana

5 Dagen Zuid-Sulawesi

Dit is de reis om alle hoogtepunten van Zuid-Sulawesi te beleven! Eindeloze sawah’s, witte zandstranden, lokale dorpen met vriendelijke mensen,...

Read More

Ons kantoor

Neem contact op

Reisbureau Puur Sulawesi Reizen

Een succesvolle reis begint met een goede voorbereiding. Daarom kun je gerust contact met ons opnemen als je graag meer wilt weten over de reismogelijkheden in Sulawesi. We kunnen je een helpende hand aanbieden met zowel Nederlands-, Engels-, en Indonesisch-talige teamleden.

Ons kantoor is gelegen in Makassar, de hoofdstad van Sulawesi. Hier kan je meer over ons lezen.

Telefoonnummer
+62 123 456 7890

WhatsApp
+62 123 456 7890

Skype
skype.naam

Email
email.adres@email.com