Essentieel Zuid-Sulawesi

Landkaart

Essentieel Zuid-Sulawesi

map
7 dagen

Maak kennis met de bijzondere natuur en cultuur van Zuid-Sulawesi! In een week ontdek je dit prachtige natuurgebieden en de fascinerende cultuur van de Toraja.

Makassar – Sengkang – Toraja – Makassar

makassar sulawesi

Je begint deze korte, maar krachtige reis in de hoofdstad Makassar waar je vlakbij de gezellige boulevard overnacht en waar je kan genieten van een heerlijk verse seafood diner.

Je maakt een stop in het Bantimurung-Bulusaraung Nationaal Park waar je wandelt en vaart door een van de grootste karst-stenen gebieden van Azië. Deze kalkstenen kliffen van Rammang Rammang zijn van unieke schoonheid waar ook de beroemde naturalist Alfred Russel Wallace van versteld stond en huisvesten meer dan 200 verborgen grotten. Sommige grotten, waarvan worden gedacht dat ze al 40.000 tot 5.000 jaar voor Christus door jagers en verzamelaars bewoond werden, hebben een variatie van primitieve grottekeningen.

Verder in noordelijke richting verblijf je in het Buginese stadje Sengkang waar je een leuke vaartocht maakt over het Tempemeer. Dit meer is oorspronkelijk vrij klein, maar wordt groter naarmate het regenseizoen vordert en de oevers en omgeving overstroomt. Lokale Buginese vissers wonen op het meer in hun bijzondere drijvende huizen en varen zo mee met hun werklocatie.

De volgende rit neemt je via prachtige, bochtige bergwegen mee naar één van de mooiste regio’s van Indonesië, het Tana Toraja gebied. De Toraja, waarvan de meesten tegenwoordig Christenen zijn, noemen hun traditionele religie Aluk to Dolo (riten van de mensen van vroeger). Ze leven strikt volgens het patroon dat door hun voorouders en goden is bepaald. Gedurende twee dagen maak je kennis met deze bijzondere cultuur waarin begrafenisrituelen met grootsheid worden uitgevoerd. Daarnaast is het ook een genot om door de prachtige omgeving te wandelen. De dorpen in het Tana Toraja gebied, gelegen op hoge hoogtes, met traditionele huizen met zadelvormige daken, worden omgeven door prachtige rijstvelden en hoge bergen. Je maakt hier onvergetelijke ervaringen mee!

Van Dag tot Dag

Scroll naar beneden voor het complete overzicht

Dag 1: Makassar
Welkom in Makassar!
Je arriveert vandaag in de bruisende hoofdstad van Sulawesi. Je word door je chauffeur opgewacht en naar je hotel in het centrum van de stad gereden. Als er voldoende tijd is, kun je onderweg nog een stop maken bij het VOC-fort, Benteng Rotterdam of de kleurrijke Paotere haven waar traditionele Buginese schoeners liggen.

Dag 2: Makassar – Sengkang
Wandelen en varen door de prachtige kalksteenrotsen van Rammang Rammang.
In de ochtend rijd je van Makassar naar het startpunt van de Maros trip. Je wandelt via rijstvelden, kalksteenrotsen en kleine dorpjes naar een kleine grot met enkele prehistorische tekeningen. Onderweg bezoek je een lokale familie waar je een traditionele lunch krijgt voorgeschoteld. Daarna vaar je met een kano door een prachtig en uniek landschap van kalksteenrotsen terug naar de auto om door te rijden naar Sengkang, een rit van circa 5 uur.

Dag 3: Sengkang – Toraja
Op de koffie in een drijvend huis en lunchen in een Buginees huis.
Vandaag maak je een vaartocht over het Tempemeer. Je ziet vissers, vele vogels en je brengt een bezoek aan een van de drijvende huizen voor een lekker kopje koffie of thee. Je vervolgt hierna je weg naar Toraja, een rit van 4-5 uur. Je rijdt eerst naar de oostkust die je een poos volgt alvorens je vanaf de plaats Palopo de binnenlanden inrijdt via een bergachtige weg. Onderweg krijg je een lekkere lunch geserveerd in een lokaal Buginees huis, gezeten op matten op de grond.

Dag 4: Toraja
Leer de cultuur van Tana Toraja kennen met een gids.
Samen met je gids en chauffeur verken je de verschillende gebieden in Tana Toraja. Overleg met je gids waar je naar toe wil; het programma is flexibel en kan worden aangepast bij mogelijke ceremonies of marktdagen. Bewonder onder andere de tau tau poppen die over de overledenen waken en de verschillende soorten imposante grotten.

Bij elke bezienswaardigheid (ook op sommige markten) betaal je een entree van ca. Rp 30.000 per persoon. Bij ceremonies wordt van je verwacht dat je een geschenk in de vorm van sigaretten, suiker of dergelijke meeneemt.

Dag 5: Toraja
Nog een dag in het authentieke Toraja.
Een tweede dag waarop je Tana Toraja samen met je lokale gids verkent. In de middag krijg je een lekkere typische traditionele Toraja lunch aangeboden met onder andere Pa’piong Manuk, kip gekookt in een bamboe koker. Je krijgt deze lunch in een traditioneel Tongkonan huis aangeboden.

Dag 6: Toraja – Makassar
Terug naar Makassar.
De rit naar Makassar neemt 8-9 uur in beslag, je volgt een andere route dan op de heenweg en rijdt nu via de westkust.

Dag 7: Makassar, transfer vliegveld.
Op naar je volgende bestemming.
Je wordt naar de luchthaven van Makassar gereden, tijd afhankelijk van je vlucht.

Deze reis laat zien wat er mogelijk is in een bepaalde periode Zuid Sulawesi en dient als inspiratie. Geef je reiswensen aan ons door en wij stellen een persoonlijke op maat gemaakte reis voor.

Tips

• Heb je iets meer tijd? Twee nachten in het bergdorpje Malino waar je comfortabel verblijft tussen de mooiste rijstvelden is een schitterende toevoeging.
• Op zoek naar meer avontuur? Ga voor een tweedaagse trekking door het Toraja gebied en overnacht in een traditioneel dorp.
• De meeste ceremonies in Toraja worden in het begin van de week gehouden, deze reis kan dan ook worden omgedraaid indien dat beter uitkomt.

Hoogtepunten

– Kalksteenrotsen en grottekeningen Rammang Rammang
– Vaartocht over het Tempemeer
– Toraja cultuur en natuur
– Op bezoek bij de lokale bevolking

Puur Sulawesi reisbureau

Hotels

Budget:
– Makassar: Fave
– Sengkang: BBC
– Toraja: Rosalina of Indra Toraja

Comfortabel:
– Makassar: Aston
– Sengkang: BBC
– Toraja: Luta of Misiliana

5 Dagen Zuid-Sulawesi

Dit is de reis om alle hoogtepunten van Zuid-Sulawesi te beleven! Eindeloze sawah’s, witte zandstranden, lokale dorpen met vriendelijke mensen,...

Read More

Ons kantoor

Neem contact op

Reisbureau Puur Sulawesi Reizen

Een succesvolle reis begint met een goede voorbereiding. Daarom kun je gerust contact met ons opnemen als je graag meer wilt weten over de reismogelijkheden in Sulawesi. We kunnen je een helpende hand aanbieden met zowel Nederlands-, Engels-, en Indonesisch-talige teamleden.

Ons kantoor is gelegen in Makassar, de hoofdstad van Sulawesi. Hier kan je meer over ons lezen.

Telefoonnummer
+62 123 456 7890

WhatsApp
+62 123 456 7890

Skype
skype.naam

Email
email.adres@email.com